photo

Du skal tro at du er noe!

Det er lett å stå bak et hvitt stakittgjerde å si at «alt er så greit, atte», men hva svarer du når ting plutselig ikke er så greit lengre?

 

Mellom setningene

Det sies at det vi sørlendinger egentlig sier, er det som sies mellom setningene. Få ting er nærmere sannheten. Jeg ser dette i jobben min, hver eneste dag.

Livet skjer, hele tiden. Noen mister jobben, andre ønsker seg ting de ikke kan få. Noen får ikke barn samme hvor mye de prøver, mens andre får kreft, blir tjukke eller føler seg som tyggis under skosålen. Men samme hva som skjer, forventes det at vi svarer at «alt er så greit, atte» når noen spør om hvordan vi har det.

 

Jeg er en person som folk kontakter når ting er som de ikke «burde være». Jeg er en person som folk oppsøker når de ønsker seg «noe mer ut av livet». Jeg er en person som folk henvender seg til når de ikke har «psykologiske problemer», men likevel trenger en å snakke med. Jeg er Sørlandscoachen Kai Jacobsen.

 

I min jobb hjelper jeg mennesker med å komme seg fra A til B. Ofte er A et kjipt sted å være, og ofte vet ikke kundene mine hva B egentlig er. Alt de vet er at de ikke lengre makter å stå bak et hvitt stakittgjerde og si at «alt er så greit, atte.»

I jobben min gjør jeg ikke noe annet enn det en god venn ville gjort. «Hvordan har du det egentlig, og hva kan jeg hjelpe deg med?», er de to første spørsmålet jeg alltid stiller når jeg får inn en ny kunde. Deretter holder jeg kjeft, og lytter. Når jeg har lyttet en stund, spør jeg: «Hva vil du ha i stedet?»  Etter å ha lyttet en stund til, hjelper jeg den jeg snakker med å sette seg mål, legge en plan og utarbeide en strategi for å komme i mål.

 

Nå toppen av Mount Everest

Mange jeg snakker med vet ofte ikke hva de vil ha, men de vet veldig godt hva de ikke vil ha. For å sette seg mål om «noe annet» er skummelt. Med en gang du setter deg mål, risikerer du ikke bare at du faktisk når målet; det åpner også opp for muligheten for at du ikke når målet. Og hva skjer da?

 

Ofte er det ikke noe mer enn å miste litt ansikt ovenfor deg selv du risikerer, og det kan være kjipt nok det. Men det er også mulig å redusere risikoen til et minimum ved å bruke god tid på å utarbeide en gjennomtenkt plan, og legge en strategi som du har forutsetninger nok til å gjennomføre. Uten en plan og en strategi er lett å gå ut for hardt, for tidlig, og da er risikoen for å mislykkes mye større.

 

Som jeg sier til kundene mine: «Om du trener deg opp, fysisk og mentalt, i tillegg til å legge en rute i henhold til dine evner, vil du ikke da nå toppen av Mount Everest (såfremt det er det du virkelig vil)?»

 

Straks du har satt deg mål, lagt en plan og utarbeidet en strategi, er det viktig å finne en heiagjeng. Mennesker som oppriktig ønsker at du skal lykkes, og her er det viktig å velge sin heiagjeng med omhu. For det er ikke alle som vil at andre skal lykkes, og disse menneskene har absolutt ingenting i en heiagjeng å gjøre. Men en god heiagjeng er en forutsetning for å lykkes med mål. Vi trenger alle hjelp, støtte og mennesker som tror på oss. Men for å få dette, trenger vi å fortelle heiagjengen vår hva vi ønsker oss.

 

Lytte og heie

Størstedelen av jobben min er å lytte, og å heie folk fremover. Mange ler høyt av jobben min. Mange kan ikke forstå at folk betaler 750 kroner per 45 minutter for å bli lyttet til, og å bli heiet på. Men det funker, og lytting og heiing gir ekstremt gode resultater. Kundene mine beveger som regel seg fra A til B i det tempoet de har bestemt på forhånd, og ofte er B et mye bedre sted enn det kundene mine hadde forestilt seg.

 

Man trenger ikke være en coach for å lytte og heie, og man behøver ikke å betale folk 750 kroner for å bli lyttet til og heiet . Men ønsker vi å få det bedre når ting er kjipt, må vi gjøre noe annet enn å stå bak hvite stakittgjerder og si at «alt er så greit, atte.»

 

(Innlegget ble først publisert i Kristiansand avis, torsdag 16. oktober 2014)

-

Matros Kai Jacobsen

FØLG BLOGGEN PÅ FACEBOOK!

(Om du ønsker å bli en del av den beste heiagjengen i Norge)

Synes du dette var interessant? Del gjerne dine kommentarer!