photo-36

Ta på meg, for faen!

Visste du at det moderne mennesket er så utsultet på fysisk kontakt at grupper med fremmede mennesker nå møtes, kun for å stryke hverandre i håret og ligge i skje?

 

«Kosefest»

Neste måned er det duket for Protestfestivalen i Kristiansand. I den anledning arrangeres et såkalt «cuddle party» eller «kosefest», på godt norsk.

«Cuddle party» har ikke overaskende sin opprinnelse i USA, men begynner nå å spre seg rundt om i Europa. Konseptet er enkelt: Fremmede mennesker møtes for å berøre hverandre på en ikke-seksuell måte.

 

Selv visste jeg ikke om jeg skulle le, eller hva jeg skulle gjøre da jeg først leste om «kosefester», men det fikk meg i hvert fall til å tenke, og undersøke litt.

 

I følge Statistisk sentralbyrå er det nå rundt 896 000 enpersonshusholdninger i Norge. Det betyr at nær 40 prosent av alle husholdninger kun består av én person, og Oslo har høyest andel, med over 52 prosent.

 

Med tanke på at så mange lever alene, og at mange menneskers definisjon på en klem er å stå på unødvendig trygg avstand, stiv som en stokk og lene seg inn med et øre, er det rart vi er utsultet på fysisk kontakt?

 

Avhengig av nærhet

Nærhet er et av menneskets mest fundamentale behov. Spedbarn er så avhengige av fysisk kontakt og nærhet at de kan bli syke, eller i verste fall dø av å ikke få det. Jeg tenker at vi voksne kan umulig være så forskjellige.

Så si en bor alene og tilbringer tiden sammen med mennesker som holder en på armlengdes avstand, er det da egentlig rart at en «kosefest» er et kjærkomment innslag i livet?

Selv kommer jeg fra en familie hvor det er normalt å klemme, og si at vi setter pris på hverandre og er glade i hverandre. Dette har jeg tatt med meg videre på livets landevei. Samtidig har jeg mang en gang merket at dette ikke er daglig kost for andre.

For min del er det ingenting som er som en god klem. Effekten av en klem kan til og med underbygges av forskning på området; når vi klemmer frigjøres oxytocin som senker både hjerterytmen og kortisolnivåene i blodet. En klem utløser også dopamin, selveste velværehormonet.

 

Mest vittig, litt trist

Men tilbake til «kosefesten». Er det virkelig nødvendig at det moderne mennesket må betale inngangspenger for å få sin dose med nærhet og berøring?

Selv synes jeg «Cuddle party» er mest vittig, litt trist, men mest av alt verd å tenke over.

En ting er i hvert fall sikkert, og det er at jeg ønsker meg et samfunn hvor vi ikke trenger «kosefester», men kan få den nærheten vi har behov for gjennom menneskene vi kjenner.

 

Men, jeg kommer uten tvil til å delta på «kosefesten» i Kristiansand. For nærhet kan vi aldri få for mye av!

 

Matros Kai Jacobsen

FØLG BLOGGEN PÅ FACEBOOK!

(Så får du med deg debuten min på «cuddle party»)

Synes du dette var interessant? Del gjerne dine kommentarer!