bilde

Troverdig kjærlighet

Foreldrene mine feiret denne uken deres 42. bryllupsdag, og hevder de aldri har tvilt på avgjørelsen de tok da de var henholdsvis 19 og 20 år gamle. Jeg tror dem.

 

Åpne kjeften

Året er 1969, og mamma og en venninne skulker Wegland sin bokføringtime. Hun går i niende klasse på ungdomsskolen, og en ung kjekk mann setter seg ned ved kafebordet deres. «Han der skal jeg ha», tenker hun i sitt stille sinn.

45 år senere kan de samme personene se tilbake på et 42 år langt ekteskap «med mest oppturer.»

 

Statistikken viser dystre tall når det kommer til ekteskapet. I underkant av halvparten som gifter seg, ender opp med å gå fra hverandre. Hva er det da som er hemmeligheten bak 42 års ekteskap?

 

I følge mamma er første bud i et forhold å «åpne kjeften, og legge alle kortene på bordet.» «Ta det før temperaturen blir for høy», fullfører pappa.

 

Frossenpizza

I følge min far er gnisten i et forhold kjærlighet laget fra bunnen av. «Det er som å lage en pizza fra bunnen av. Den er mye bedre enn de frossengreiene du får i butikken.»

Men, det går ikke av seg selv. «Kjærligheten må bygges opp», sier pappa og «du må gjøre noe for den hver dag», fortsetter mamma.

Pappa forteller videre at de aldri har lagt seg som uvenner, og at han kysser sin kone tre ganger på kinnet før han drar på jobb. Uten unntak.

Min far har heller aldri glemt en bryllupsdag, og rett som det er kommer han hjem med blomster. «Du skal aldri være redd for å vise kjærlighet. Slik pleier du et forhold.»

 

– Hva tror dere er grunnen til at så mange ekteskap går ned i sluken?»

 

«Jeg tror mange ikke snakker sammen, og går for de enkleste løsningene. Jeg tror også mange fordrer for mye når det kommer til det materialistiske. Folk skal ha så mye. Før jeg giftet meg ga faren min meg to råd: Ikke gap over for mye og jag for mye. Og, aldri la regningene få forspranget på deg. De rådene har jeg fulgt.»

 

Pappa tror også mye av essensen er å være fornøyd med det en allerede har. «Vi har begynt uken med 10 kroner, men det gikk det også.»

 

Tapende part

Både mamma og pappa tror mange ekteskap kunne vært reddet. «Jeg tror mange løper alt for tidlig og ikke tenker konsekvenser. Ungene blir alltid den tapende part.»

Selv hadde de 10 år sammen før de fikk barn, og tror mye av fundamentet ble bygd da.

Til tross for at ikke alle dager er solskinnsdager forteller både mamma og pappa at de stort sett trives veldig godt i hverandres selskap.

 

«Ingen av oss er avhengig av et fotballag for å ha det gøy. Vi kan sitte til lyse morgenen bare oss to», sier mamma.

 

Både mamma og pappa har også alltid frarådet oss tre sønner om å gå for mye ut på byen alene når vi er i forhold. «Veien til kortsiktig fristelse kan være kort», som de begge sier.

 

– Men har aldri dere vært fristet til å sjekke ut alternativene. Vi snakker tross alt 19 og 20 år da dere møttes?

 

«Jeg tror ikke gresset er så mye grønnere på den andre siden, så jeg hadde ikke giddet å involvere meg med noe annet. Og som jeg sier, prøv å gi deg, så skal jeg slå deg i hjel», avslutter mamma.

 

Gratulerer med dagen, mamma og pappa. Dere er mine største forbilder!

 

Matros Kai Jacobsen

FØLG BLOGGEN PÅ FACEBOOK!

Synes du dette var interessant? Del gjerne dine kommentarer!