badeand

Svømmer du med eller mot deg selv?

Vi er alle født med naturlige talenter. Noen er flike til å tegne, andre til å synge. Noen kan selge sand i Sahara, mens andre har et naturlig potensial til å bli verdensmestre i turning.

 

Talent vs ferdigheter

følge ordboken er talent en «spesiell naturlig evne eller begavelse, som for eksempel å ha talent for å tegne eller kommunisere med mennesker.»

Telent er med andre ord noe vi praktisere naturlig, og det er noe vi ikke nødvendigvis tenker så mye over.

En ferdighet på den andre siden er en egenskap som kommer fra kunnskap, øvelse og begavelse til å gjøre noe bra, som webdesign, mekling eller snekring.

En ferdighet er med andre ord noe som er tillært.

 

Overskygge talenter

I forhold til mine egne erfaringer, både privat og som coach er at det er lett at ferdighetene overskygger de naturlige talentene våre.

Karriere, penger, sosial status, lån, pensjonssparing og lignende krever ferdigheter som et middel mot målet. Samtidig er det ikke automatikk i at disse ferdighetene nødvendigvis er i samsvar med dine naturlige talenter.

Tenk bare på en person som er rå på å kommunisere, er sosial og kreativ skulle jobbe som regnskapsfører i et enkeltmanssforetak. Eller en som ikke er så interessert i andre mennesker og er en racer til å tenke analytisk skulle jobbe som sykepleier. Begge kan erverve seg ferdighetene, men hva blir resultatet?

 

Gjenkjenne naturlig talent

Basketballspilleren Larry Bird har uttalt at «en vinner er en som gjenkjenner sine gudgitte talenter, jobber ræva av seg for å utvikle dem til ferdigheter, og bruker dem til å nå målene sine».

Slik jeg ser det er det essensielt å fokusere mer på sine naturlige talenter og utvikle ferdighetene deretter. På denne måten svømmer du med strømmen, i stedet for å svømme mot deg selv.

 

Om du tar 20 sekunder og tenker etter; hvilke talenter er det du har som faller seg naturlig og enkelt for deg? Og i hvor stor grad får du brukt disse talentene i forhold til ferdigheten du har tillært deg?

 

 

Matros Kai Jacobsen

 

 

 

Synes du dette var interessant? Del gjerne dine kommentarer!